Üniversitenizi kazandım nasıl kayıt yaptırabilirim?

Üniversitemize kaydınızı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca belirlenen tarihler arasında e-Devlet kapısı üzerinden elektronik kayıt işlemi ile gerçekleştirebilirsiniz. Elektronik kayıt yaptıramadıysanız, yine Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca belirlenen tarihler arasında Üniversitemizin kayıt hakkı kazandığınız Fakülte ve Yüksekokullardaki Kayıt-Kabul Bürolarında yüz yüze kayıt yaptırabilirsiniz.

Kazanmış olduğum yerleşkeye nasıl ulaşım sağlayabilirim?

https://sinop.edu.tr/iletisim/ adresinden Akademik Birimler kısmından ulaşabilirsiniz.

Kazandığım Akademik Birim iletişim bilgilerine nereden ulaşabilirim?

https://sinop.edu.tr/iletisim/ adresinden Akademik Birimler kısmından ulaşabilirsiniz.

Şehrinizde KYK öğrenci yurdu var mı?

İlimizde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarına ilişkin bilgiler şu şekildedir;

SEYYİD İBRAHİM BİLAL KIZ ÖĞRENCİ YURDU
Tipi : Kız

Adres: Osmaniye Köyü Kabraz Deresi Mevkii Ayancık Yolu Üzeri İlahiyat Fakültesi Karşısı MERKEZ/SİNOP
Kapasite: 2218

AYANCIK ÖĞRENCİ YURDU
Tipi : Ayrı
Telefon : 0(368) 613-4632, 0(368) 613-4665
Faks: 03686134655
Adres : Yalı Mah. Atatürk Cd. No:68 AYANCIK/SİNOP

MAHMUD KEFEVİ ÖĞRENCİ YURDU
Tipi : Kız
Telefon: 0216 454 0800

Adres : Gelincik Mahallesi Stad Yolu MERKEZ/SİNOP

SİNOP YURDU
Tipi : Kız
Telefon : 0(368) 271-4538, 0(368) 271-5261
Faks: 03682715491
Adres : Osmaniye Köyü Tefnelik Mahallesi No:32

BOYABAT ÖĞRENCİ YURDU
Tipi : Ayrı
Telefon : 0(368) 315-1987
Faks: 03683151977
Adres : Çamlıca Mahallesi Çamlıca Caddesi No: 7 BOYABAT/SİNOP

ALAİYE ÖĞRENCİ YURDU
Tipi : Erkek
Telefon : 0(368) 260-3837
Faks: 03682603867
Adres : Kefevi Mah. Yusufaralığı Sokak No:15 MERKEZ/SİNOP

Öğrenci e-posta adresi alabilir miyim?

https://bidb.sinop.edu.tr/wp-content/uploads/sites/108/2020/05/OgrenciKurumsalEpostaFormuSozlesmesi.pdf bağlantı adresinde bulunan, öğrenci kurumsal e-posta başvuru formunu doldurarak, taranmış bir kopyasını eposta@sinop.edu.tr adresine gönderdikten sonra, gönderilen formda yer alan bilgilerin doğrulanması sonucunda, talep edilen e-posta hesabınız açılacak ve e-posta erişim bilgileri formda belirtilen telefon numaranıza SMS ile bildirilecektir.

Yerleşkeleriniz içerisinde kablosuz internet ağına (wifi) bağlanabilir miyim?

Üniversitemiz tüm yerleşkelerindeki binalarda kablosuz internet (wireless) erişimi bulunmaktadır. SinuWinet ağı üzerinden; Kullanıcı Adınız: Öğrenci Numaranız, Parolanız ise: T.C. Kimlik Numaranızın Son Altı (6) Rakamı olacak şekilde erişim sağlayabilirsiniz.

Üniversiteniz öğrencilere burs sağlıyor mu?

Üniversitemiz tarafından ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere, Sinop Üniversitesi Vakfı tarafından 7 Ay boyunca yemek ve başarı bursu verilmektedir. Ayrıca yine Sinop Üniversitesi Vakfı tarafından 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Su Ürünleri Mühendisliği bölümüne kesin kayıt yaptıran öğrencilere (ek kontenjan da dâhil olmak üzere) isteğe bağlı hazırlık sınıfı hariç 4 yıl boyunca 12 ay, Yabancı Diller Meslek Yüksekokulunda İngilizce/Arapça zorunlu ya da seçmeli hazırlık sınıfında kayıtlı olan öğrencilerimize ise 2021 Haziran-Aralık ayları arasındaki dönemde merkezi yabancı dil sınavlarından birinde, hazırlık sınıfında devam ettiği yabancı dilden 60 ve üzeri puan alan 10 öğrencimizin her birine 2000 (İki bin) TL karşılıksız başarı bursu verilmektedir.

Katkı Payı/Öğrenim Ücretimi ve öğrenci numaramı nasıl öğrenebilirim?

Üniversitemize kayıt işlemlerinizi tamamladıktan sonra http://obs.sinop.edu.tr/oibs/ogrsis/no_query.aspx bağlantı adresinden giriş yaparak hem öğrenci numaranızı hem de varsa ödemeniz gereken Katkı Payı/Öğrenim Ücretini öğrenebilirsiniz. Normal öğrenim süresi içerisinde Birinci Örgün Öğretim programlarına kayıt yaptıran öğrencilerin katkı payları devlet tarafından karşılanmaktadır.

Özel gereksinimli (engelli) öğrenciler için Katkı Payı/Öğrenim Ücreti indirimi var mı?

Yükseköğretim programlarına kayıt yaptırma veya kayıt yenileme sırasında 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” uyarınca engelli olduğuna dair raporu ilgili yükseköğretim kurumuna sunan ikinci örgün öğretim programlarına kayıt yaptıracak öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücreti tutarlarından, engellilik oranı kadar indirim yapılır. Engelli olduğu halde, kayıt yaptırma veya kayıt yenileme sırasında engelli olduğuna dair raporu ibraz edemeyen öğrencilere, ilgili belgeyi ibraz ettiği tarihte, engellilik oranı kadar yapılacak indirim tutarı red ve iadeler kaleminden iade edilir.

Katkı Payı/Öğrenim Ücretimi nereye hangi tarihe kadar yatırmalıyım?

Üniversitemiz Katkı Payı / Öğrenim Ücreti tahsilatları için T.C. Ziraat Bankası ile anlaşılmış olup, ödemeler Üniversitemiz Akademik Takviminde (Akademik takvimler: https://oidb.sinop.edu.tr/akademik-takvimler/) belirtilen tarihler arasında Bankanın ATM, İnternet bankacılığı ve Cep Şube kanalları üzerinden öğrenci numarasının (Öğrenci numaranızı ve ödemeniz gereken harç miktarını buradan http://obs.sinop.edu.tr/oibs/ogrsis/no_query.aspx öğrenebilirsiniz) sisteme girilmesi suretiyle yapılacaktır. İnternet bankacılığı ve Cep Şube kanalları ile gerçekleştirilecek ödemeler için Banka Şubeleri nezdinde bir vadesiz hesabınızın bulunması gerekmektedir.

Öğrenci kimlik kartımı ne zaman ve nasıl teslim alabilirim?

İlk kayıt işlemleri sona erdikten sonra, yeni kayıt yaptıran öğrenciler Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden toplu olarak tespit edilerek kimlik basım işlemi hemen yapılır ve İlgili akademik birimlere dağıtımı yapılır. Sizler de öğrenci kimliğinizi dersler başladığında, yani okulunuza ilk geldiğiniz günde kayıtlı olduğunuz Lisansüstü/Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulunun birim öğrenci işleri ofisinden teslim alabilirsiniz.

Öğrenci bilgi sisteminize nasıl giriş yapabilirim?

https://obs.sinop.edu.tr/oibs/ogrenci/ Bağlantı adresinden e-Devlet şifrenizi kullanarak ya da açılan sayfada bulunan açıklamalar doğrultusunda işlem yaparak giriş sağlayabilirsiniz.

Danışman hocamla nasıl iletişim kurabilirim?

Öğrenci Bilgi Sisteminize giriş yaptıktan sonra “Genel İşlemler” kısmında Danışman bilgileriniz kayıtlı olacaktır, buradaki iletişim bilgilerinden ve ayrıca yine Öğrenci Bilgi Sisteminizde bulunan “Kullanıcı İşlemleri > Gönderilen Mesajlar” kısmından mesaj göndererek iletişime geçebilirsiniz.

Üniversitenizde uygulanan Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmelikleri ve diğer mevzuata nasıl ulaşabilirim?

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığımızın https://oidb.sinop.edu.tr/ internet sayfasında bulunan “Mevzuat” sekmesi altında Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmelikleri ile diğer mevzuata ulaşabilirsiniz.

Üniversitenizde hangi dersler için muafiyet sınavları yapılmaktadır? Bu sınavlara ne zaman ve nasıl başvuru yapabilirim?

Üniversitemizde Yabancı Dil (İngilizce) I ve II muafiyet sınavı ile bölümünüz müfredatında bulunuyorsa Temel Bilgi Teknolojileri I-II (ENF101-ENF102 kodlu dersler) ve Bilgisayar I (ENF104 kodlu ders) derslerine ait muafiyet sınavları yapılmaktadır. Başvurunuzu https://obs.sinop.edu.tr/oibs/ogrenci/ internet adresinden Öğrenci Bilgi Sistemi otomasyonuna ilik giriş yaptığınızda Öğrenci Bilgi Formunda bulunan “Başvuru Bilgileri” kısmından seçerek yapmanız gerekmektedir.

Zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olabilmem için hangi sınavlar geçerlidir?

Zorunlu yabancı dil derslerinden muafiyet işlemleri Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi uyarınca yapılmaktadır.

İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programlarınız var mı?

Evet, Üniversitemize ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, ön kayıt sistemi üzerinden ya da Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından hazırlanan matbu dilekçe/form kullanılarak başvuru yaparak isteğe bağlı hazırlık sınıfına yerleştirilmek istediklerini beyan edebilirler. İsteğe bağlı hazırlık sınıfı açılma şartları Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi uyarınca “Kayıt ve Kontenjan” esaslarına göre belirlenmektedir.

Daha önce başka bir üniversitede aldığım ders/dersler için Üniversitenizde muafiyet başvurusu yapabilir miyim? Muafiyet başvurum sonuçlanıncaya kadar bu derse kayıt yaptırıp devam etmeli miyim?

Kayıt yaptırdığınız dönemde derslerin başlamasını takip eden 10 (on) iş günü içerisinde başvuru yaparak muafiyet talebinde bulunabilirsiniz.

Muafiyet talep edilecek dersler için sayı ya da kredi sınırı var mı?

Hayır, böyle bir sınır bulunmamaktadır.

Ders kaydını nasıl yapabilirim?

Akademik Takvimde belirtilen süreler içerisinde Öğrenci Bilgi Sisteminden ders kaydınızı yaparak danışman onayına sunabilirsiniz. Akademik danışmanınız tarafından da ders kaydınız onaylandığında ders kayıt işleminiz tamamlanmış olacaktır.

Ders kaydı için son tarih nedir?

Ders kayıt tarihi ve diğer bilgiler için akademik takvimimize https://oidb.sinop.edu.tr/akademik-takvimler/ internet bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz.

Ders kayıt tarihini kaçırdım ne yapmalıyım?

Haklı ve geçerli biz mazeretinizin olması durumunda ilgili dekanlığa/müdürlüğe bir dilekçe ile mazeretli ders kaydı yaptırmak için başvuru yapabilirsiniz. Mazeretiniz ilgili Yönetim Kurulunca kabul edildiği takdirde ders kaydınızı akademik takvimde belirtilen “Ders Ekleme Silme için Son Tarih”e kadar yapabilirsiniz.

Bununla birlikte, mazeretli kayıt yaptıran öğrencilerin, mazeretli kayıt yaptırdıkları tarihe kadar geçen süreleri devamsızlıktan sayılır.

Ders kaydı sırasında kayıt olduğum bir dersi değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım?

Bir derse kesin kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçmeniz durumunda Akademik Takvimde belirtilen “Ders Ekleme Silme için Son Tarih” dönemi içerisinde danışmanınız ile iletişime geçerek seçmeli ders değişikliği yapabilirsiniz.

Üniversite genelinde okutulmakta olan ortak seçmeli ders var mı ve kayıt olma şartları nelerdir?

Evet var. Lisans öğrencilerimiz her yarıyılda müfredatlarında yer alan sorumlu oldukları seçmeli ders yerine ya da müfredat derslerine ilave olarak bir ortak seçmeli derse kayıtlanabilirler.

Ortak seçmeli dersler usul ve esaslarına;  https://oidb.sinop.edu.tr/wp-content/uploads/sites/86/2020/03/Ortak-Se%C3%A7meli-Dersler-ve-Uygulama-Esaslar%C4%B1.pdf internet bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz.

Sınav takvimine nereden ulaşabilirim?

Sınavlar akademik takvimde yer alan tarihler arasında akademik birimlerimiz tarafından planlanır ve uygulanır. Sınav tarihlerine kayıtlı bulunduğunuz akademik birimin internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

Ara sınav ve yarıyıl sonu/bütünleme sınav sonuçları başarı notuma hangi oranlarda etki eder?

Bir dersin başarı notu; ara sınav ve/veya dönem içi değerlendirmelerinden alınan puanın %40’ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından ya da dönem sonu değerlendirmelerinden alınan puanın %60’ı toplanarak hesaplanır. Hesaplama sonucu çıkacak buçuklu sayı, tam sayıya yükseltilir.

Bir dersten başarılı olmak için kural nedir?

Bir dersin başarı notu; ara sınav ve/veya dönem içi değerlendirmelerinden alınan puanın %40’ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından ya da dönem sonu değerlendirmelerinden alınan puanın %60’ı toplanarak hesaplanır. Hesaplama sonucu çıkacak buçuklu sayı, tam sayıya yükseltilir.

Bir dersten başarılı sayılabilmek için; yarıyıl sonu veya bütünleme sınavı ya da dönem sonu değerlendirmelerinden alınan puanın en az 50 ve dönem sonu başarı puanının da en az 50 olması zorunludur.

Katılmadığım sınavlar için mazeret sınavı yapılır mı?

Yönetim kurulu tarafından kabul edilen haklı ve geçerli mazereti nedeniyle, ara sınavlara katılamayan öğrencilere, süresi içinde başvurmaları halinde mazeret sınavı açılır.

Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavı için mazeret sınavı yapılmaz.

Hangi haller katılamadığım ara sınavlarda mazeret olarak kabul edilir?

Haklı ve geçerli mazeretler şunlardır:

a) Öğrencinin sağlık kuruluşlarından alacakları sağlık raporu ile belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretinin olması.

b) Resmî makamlarca verilecek bir belge ile belgelenmiş olması koşuluyla, tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması.

c) Birinci derecede akrabalarının ölümü veya ağır hastalığı halinde, bakacak başka bir kimsenin bulunmaması nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalması ve bu durumu belgelemesi.

ç) Öğrencinin ekonomik nedenlerle öğrenimine devam edemeyeceğini resmî makamlarca verilecek bir belgeyle belgelendirmesi.

d) Öğrencinin, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre, yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilmesini gerektirmeyen kesinleşmiş mahkûmiyet halinin olması.

e) Gözaltına alınan veya tutuklanan öğrencilerden, gözaltı ve tutukluluk halinin takipsizlik ile sonuçlanması ya da üzerine atılı suç nedeniyle beraat etmesi.

f) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması suretiyle askere alınması.

g) Yönetim kurulunun mazeret olarak kabul edeceği ve Üniversite Yönetim Kurulunca onaylanacak diğer hallerin bulunması.

Sınav sonuçlarına itiraz edilebilir miyim? Nasıl?

Öğrenciler, sınav sonuçlarına akademik takvimde ilgili sınav sonuçlarının internetten girilmesi için belirtilen son tarihten itibaren beş iş günü içinde maddi hata yönünden incelenmek üzere yazılı olarak itirazda bulunabilir. İtiraz; ilgili dekanlığa/müdürlüğe yapılır.

A dersinin yarıyıl sonu sınavına giremedim bu dersten bütünleme sınavına girebilir miyim?

Bütünleme sınavına; yarıyıl sonu sınavına girme hakkını kazanıp da bu sınavlara mazeretli veya mazeretsiz girmeyen öğrencilerle, girip de başarısız duruma düşen öğrenciler girerler.

Bütünleme sınavı notum yarıyıl sonu sınavı notumdan daha düşük? Harf notu hesaplanırken yarıyıl sonu notu mu, bütünleme notu mu dikkate alınacak?

Bütünleme sınavına girildiği takdirde not ortalamanız ara sınav ve bütünleme notunuz ile hesaplanır.

Ders kaydı için dönemlik asgari veya azami kredi sınırı var mı?

Öğrenciler bir yarıyılda en fazla 45 kredi ders seçebilirler.

Ders kaydı yaparken öncelikle başarısız olduğum dersleri almak zorunda mıyım?

Öğrenciler bir yarıyılda aşağıdaki sıralamaya göre en fazla 45 kredi ders seçebilirler:

a) Alt yarıyıllardan devamsız başarısız durumda olduğu dersler.

b) Alt yarıyıllardan devam mecburiyeti olmadan tekrarlanması gereken dersler.

c) Alt yarıyıllarda alınması gerekirken alınmamış dersler.

ç) Alt yarıyıllarda alınarak başarılı olunmuş, ancak not yükseltmek amacıyla yeniden alınmak istenen dersler.

d) Müfredattaki sınıf sıralamasına göre ilgili yarıyılda alınması gereken dersler.

A seçmeli dersinden başarısız oldum, bir sonraki yıl aynı seçmeli dersi almak zorunda mıyım?

Öğrencilerin bölüm içinden ya da bölüm dışından alarak başarısız oldukları seçmeli dersler, öğrencinin talebi, danışmanın uygun görüşü ve yönetim kurulunun kararı ile bırakılabilir. Bu durumda öğrenci, o dönemde açılacak olan başka bir seçmeli derse kayıt yaptırır. Bırakılan dersin yerine alınacak ders için tekrar devam koşulu aranır.

Genel Ağırlıklı Not Ortalamamı (GANO) yükseltmek için tekrar dersim olmamasına rağmen alt yarıyıldaki dersleri tekrar alabilir miyim?

Öğrencilerimiz notlarını/ortalamalarını yükseltmek amacıyla alt yarıyıllarda alınarak başarılı olunmuş dersleri tekrar alabilirler.

Ön koşullu ders ne demektir? Üniversitenizde ön koşullu ders var mı?

Ön koşullu ders, alınabilmesi için alt yarıyıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması ya da devam koşulunun yerine getirilmesi gereken derslerdir. Üniversitemizde bazı yükseköğretim programlarında ön koşullu dersler vardır.

Üst yarıyıldan ders alabilir miyim?

Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) 2,50 ile 2,99 arasında olan öğrenciler 5 AKTS, 3,00 ile 3,49 arasında olan öğrenciler 10 AKTS, 3,50 ve üzeri olan öğrenciler 15 AKTS bir üst sınıftan ders alabilirler. Her durumda bir yarıyılda alınan kredi toplamı 45 AKTS’yi aşamaz. Üst sınıftan ders alabilmek için ilgili sınıfta öğrenci bulunması ve seçilecek dersin ilgili yarıyılda açık bulunması gerekir.

Derslere devam zorunluluğu var mıdır?

Öğrencilerin, bir dersin yarıyıl/yıl sonu veya staj sonu sınavına girebilmeleri için; teorik derslerin en az %70’ine; ders uygulamaları, staj, atölye ve laboratuvarların en az %80’ine devam etmeleri zorunludur. İhtiyaç bulunması halinde ders, laboratuvar ve uygulamaların devam yüzdeleri arttırılabilir.

Üniversitenizde tüm dersler yüz yüze mi verilmektedir?

Üniversitemizde yüz yüze, uzaktan ve kısmen uzaktan eğitim veren programlar bulunmaktadır. Üniversitemizde bir yükseköğretim programını tercih etmeden ya da kayıt yaptırmadan önce internet sayfamızdan programlar ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.   Uzaktan eğitim yoluyla okutulan derslerin sınavları nasıl yapılmaktadır?

Uzaktan öğretim programlarında sınavlar kısmen ya da tamamen internet üzerinden online olarak yapılabilir. Birinci ve ikinci örgün öğretim programlarındaki bazı derslerin, uzaktan öğretim programlarından alınması durumunda, ilgili derslere ilişkin sınavlar kısmen ya da tamamen internet üzerinden yapılabilir.

Bir dersten devamsızlıktan kalan öğrenci yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girebilir mi?

Bir dersin yarıyıl sonu ve/veya bütünleme sınavına girebilmek için, ders kaydının yaptırılmış ve devam zorunluluğunun yerine getirilmiş olması şartları aranır.

Mazeretli geçirilen süreler (sağlık raporu vs.) devamsızlıktan sayılır mı?

Öğrencilerin kamu hastaneleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastanelerden alacakları heyet raporu ile belgelendirecekleri sağlık mazeretleri devamsızlıkların hesaplanmasında mazeret olarak kabul edilir. Ancak, öğrencilerin izinli ve/veya raporlu olduğu süreler de dâhil, toplam devamsızlık sürelerinin bir dersin o yarıyıldaki toplam saatinin %50’sini aşması durumunda öğrenci o dersten devamsız başarısız sayılır.

Üniversitenizde kayıt dondurma işlemleri nasıl ve hangi tarihlerde yapılabilmektedir? Öğrenim hayatım boyunca ne kadar süre için kayıt dondurabilirim?

Öğrenciler; belgelendirecekleri önemli nedenlerin veya eğitim-öğretimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma ve benzeri imkânların ortaya çıkması halinde, ilgili birimin yönetim kurulu kararı ile bir defada iki yarıyıla kadar olmak üzere, öğrenim süresi boyunca en fazla dört yarıyıl kayıt dondurabilirler. Bu şekilde kayıt donduran öğrenci, öğrenimine devam edemez ve sınavlara giremez. Kayıt dondurulan süre öğrenim süresinden sayılmaz. Kayıt dondurma süresinin bitiminde öğrenci ayrıldığı yarıyılın başından başlamak koşuluyla öğrenimine kaldığı yerden devam eder. Kayıt dondurma başvurusu her eğitim-öğretim döneminde dersler başlamadan önce yapılır. Dersler başladıktan sonra yapılan kayıt dondurma başvuruları dikkate alınmaz.

Haklı ve geçerli mazeretler şunlardır:

a) Öğrencinin sağlık kuruluşlarından alacakları sağlık raporu ile belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretinin olması.

b) Resmî makamlarca verilecek bir belge ile belgelenmiş olması koşuluyla, tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması.

c) Birinci derecede akrabalarının ölümü veya ağır hastalığı halinde, bakacak başka bir kimsenin bulunmaması nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalması ve bu durumu belgelemesi.

ç) Öğrencinin ekonomik nedenlerle öğrenimine devam edemeyeceğini resmî makamlarca verilecek bir belgeyle belgelendirmesi.

d) Öğrencinin, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre, yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilmesini gerektirmeyen kesinleşmiş mahkûmiyet halinin olması.

e) Gözaltına alınan veya tutuklanan öğrencilerden, gözaltı ve tutukluluk halinin takipsizlik ile sonuçlanması ya da üzerine atılı suç nedeniyle beraat etmesi.

f) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması suretiyle askere alınması.

 g) Yönetim kurulunun mazeret olarak kabul edeceği ve Üniversite Yönetim Kurulunca onaylanacak diğer hallerin bulunması.

Mazeretle ilgili her türlü başvuru, mazeretin bitimini takip eden iş günü mesai bitimine kadar, ilgili dekanlık/müdürlüğe yapılır. Süresi içinde yapılmayan başvurular ve sınav tarihlerine isabet eden bir günlük tedavi amaçlı sevkler işleme konulmaz. Sağlık raporu yönetim kurulunca kabul edilen öğrenci, rapor süresince derslere devam edemez ve sınavlara giremez.

Kayıt dondurma işlemi yaptıktan sonra yatırmış olduğum Katkı Payı/Öğrenim Ücretini geri alabilir miyim?

Evet, birim öğrenci işleri ofisine iadenin yapılmasını istediğiniz banka hesap bilgilerini de içeren bir dilekçe ile başvuru yaparak ücret iadesi talep edebilirsiniz.

Öğrenci Belgemi (Türkçe/İngilizce) ve Transkript Belgemi (Türkçe/İngilizce) Üniversiteye gelmeden alabilir miyim?

Öğrenci Bilgi Sistemi (ÖBS) üzerinden Öğrenci belgesi ve Transkript belgesi talebinde bulunarak bu belgeleri temin edebilir; Türkçe ve e-imzalı şekilde üretilen belgelerin çıktılarını alabilirsiniz. Bu belgelerin İngilizceleri birim öğrenci işleri ofisi tarafından verilmektedir. Ayrıca e-Devlet Kapısı üzerinden öğrenci belgesi, transkript ve mezuniyet belgesi de temin edilebilmektedir.

Disiplin durumunu gösterir belgeyi nasıl alabilirim?

Disiplin cezası olmayan öğrencilerin Transkript belgelerinde bu bilgi “DİSİPLİN CEZASI YOKTUR” şeklinde yer almaktadır. Sadece disiplin cezası durumunu gösterir belge için birim öğrenci işleri ofisine başvurabilirsiniz.

Yatay geçiş takviminize nasıl ulaşabilirim?

Yatay geçiş takvimini Başkanlığımız internet sayfasından “https://oidb.sinop.edu.tr/ “takip edebilirsiniz.

LYS/YGS puanımla (Ek Madde 1 kapsamında) üniversitenize yatay geçiş yapabilir miyim?

Evet, LYS/YGS puanıyla (Ek Madde 1 kapsamında) üniversitemize yatay geçiş yapabilirsiniz.

Detaylı Bilgi: https://www.yok.gov.tr/ogrenci/guz-ve-bahar-donemi-ek-madde-1-uygulama-ilkeleri

Açık veya uzaktan öğretimden örgün öğretime yatay geçiş yapabilir miyim?

Açık ve uzaktan öğretimden Üniversitemiz yükseköğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki GANO’nın 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

Vakıf üniversitesinden Üniversitenize yatay geçiş yapabilir miyim?

Bir üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü veya vakıflar tarafından bir üniversiteye bağlı olmaksızın kurulan meslek yüksekokullarından Üniversitemize mevzuatı uyarınca yatay geçiş yapılabilmektedir.

Yurtdışında bir üniversitede okumaktayım. Üniversitenize yatay geçiş başvurusu yapabilir miyim?

Üniversitemizin yurtdışı yatay geçiş kontenjanlarına sadece Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzunda yer alan yurtdışı üniversitelere, ÖSYM tarafından yapılan Temel Yeterlilik Testi ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına göre yerleştirilen öğrenciler başvuruda bulunabilmektedir.

Alt yarıyıllardan başarısız dersim var, Üniversitenize kurumlar arası yatay geçiş yapabilir miyim?

Yatay geçiş başvurusu yapacak olan öğrencilerin kayıtlı bulundukları diploma programında almış oldukları tüm derslerden başarılı durumda bulunmaları gerekir. Önceki yıllardan başarısız dersi bulunan öğrencilerin başvurusu değerlendirmeye alınmaz.

Normal örgün öğretimden aynı programın ikinci öğretimine yatay geçiş yapabilir miyim?

Aynı yükseköğretim kurumunda aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.

İkinci örgün öğretimde aynı programın normal örgün öğretimine yatay geçiş yapabilir miyim?

Yükseköğretim kurumlarında ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

Yükseköğretim kurumları arasında yatay geçiş hangi dönemlerde yapılmaktadır?

Ek Madde1 kapsamında (Merkezi Puanla) Yatay Geçiş ile Güz ve Bahar Yarıyıllarında Lisans ve Önlisans programlarına yatay geçiş yapılabilir.

Kurumlar arası yatay geçiş (Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) ile Güz Yarıyılında Lisans ve Önlisans programlarına, Bahar Yarıyılında ise sadece önlisans programlarına yatay geçiş yapılabilir.

Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

Dönem arasında Kurumlar arası Yatay geçiş (Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) ile bir lisans ya da önlisans programlarına yatay geçiş yapabilir miyim?

Bahar yarıyılında Kurumlar arası Yatay geçiş (Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) ile sadece önlisans programlarına başvuru yapılabilir.

Önlisans diploma programlarının hazırlık sınıfı, ilk yarıyılı ile son yarıyılına, yatay geçiş yapılamaz.

Farklı programlar arasında kurumlar arası yatay geçiş yapılabilir mi?

Ek Madde 1 kapsamında (Merkezi Puanla) Yatay Geçiş ile aşağıdaki kural uyarınca yapılabilir.

Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerektiğine, (Örneğin, İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrencinin merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanı varsa ve bu öğrencinin MF4 puanının geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecektir.

Detaylı Bilgi: https://www.yok.gov.tr/ogrenci/guz-ve-bahar-donemi-ek-madde-1-uygulama-ilkeleri

Kamu çalışanlarının tayin nedeniyle yatay geçiş yapması mümkün müdür?

Kamu kurum ve kuruluşlarında asli ve sürekli kamu hizmetlerinde görevlendirilenlerin, sürekli olarak bir başka yere atanmaları halinde, kendileri ile bakmakla yükümlü oldukları çocukları ve eşleri, eşdeğer diploma programının, son sınıf veya son iki yarıyılı dışında her sınıf veya yarıyılına eğitim-öğretim yılının başlamasından itibaren en geç bir ay içinde kayıtlı oldukları diploma programına girişteki merkezi yerleştirme puanları, gidecekleri yükseköğretim kurumundaki diploma programının yerleştikleri yıl itibariyle taban puanından daha yüksek olmak şartı ile kontenjan aranmaksızın nakledilebilirler.

Yatay geçiş yaptıktan sonra hangi sınıfın derslerini alacağım?

Kredi transferi ve intibak işlemlerinde, öğrencinin kayıt yaptıracağı sınıfın hesabında önceki öğrenimden transfer edilen derslere karşılık gelen her 30 kredi bir yarıyıla denk sayılır ve öğrencinin kayıt yaptıracağı yükseköğretim programından mezun olabilmesi için alması gereken dersler ve kredileri de göz önünde bulundurularak öğrenimine başlayacağı sınıfa intibakı yapılır.

Daha önceki üniversitemde almış olduğum notlar Üniversitenize “M” (Muaf) olarak mı, yoksa puan/not olarak mı transfer edilir?

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca; öğrencinin önceki yükseköğretim diploma programında aldığı ve başarılı olduğu dersler, yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bu derslere ilişkin krediler ve başarı puanları öğrencinin kayıtlı olduğu diploma programındaki yükümlülüklerinin yerine sayılır.

Üniversitenize nasıl dikey geçiş yapabilirim?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Üniversitemiz yükseköğretim lisans programlarına yerleşerek kayıt yaptırabilirsiniz.

Dikey geçiş yaptıktan sonra muaf olduğum dersleri, almam gereken dersleri ve kaçıncı sınıftan başlayacağımız nasıl öğrenebilirim?

a) Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca; öğrencinin önceki yükseköğretim diploma programında aldığı ve başarılı olduğu dersler, yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bu derslere ilişkin krediler ve başarı puanları öğrencinin kayıtlı olduğu diploma programındaki yükümlülüklerinin yerine sayılır.

b) Ulusal bir üniversiteye bağlı fakülte veya yüksekokulun herhangi bir programından mezun olan veya kayıtlı iken ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucu Üniversiteye kaydını yaptıran öğrenciler, herhangi bir muafiyet talebinde bulunmayarak yükseköğretim programına devam edebilirler. Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde ise, önceki yükseköğretim programında aldığı ve başarılı olduğu derslerin intibakı kayıtlı olduğu yükseköğretim programına yapılır.

c) Önceki öğrenimin değerlendirilmesi neticesinde transfer edilen derslere ilişkin krediler ve başarı puanları öğrencinin GANO hesabında göz önünde bulundurulur.

ç) Kredi transferi ve intibak işlemlerinde, öğrencinin kayıt yaptıracağı sınıfın hesabında önceki öğrenimden transfer edilen derslere karşılık gelen her 30 kredi bir yarıyıla denk sayılır ve öğrencinin kayıt yaptıracağı yükseköğretim programından mezun olabilmesi için alması gereken dersler ve kredileri de göz önünde bulundurularak öğrenimine başlayacağı sınıfa intibakı yapılır.

d) Önceki öğrenimin değerlendirilmesine ilişkin başvuru öğrencinin kayıt yaptırdığı dönemde derslerin başlamasını takip eden on iş günü içerisinde yapılır. Süresinde yapılamayan başvurular bir sonraki yarıyılda değerlendirilir. Ancak, öğrencinin Üniversitede önceki yarıyıllarda kayıt yaptırdığı derslere ilişkin değerlendirme yapılmaz.

Üniversitenizde yaz okulu uygulamanız var mı?

Üniversitemizin bazı yükseköğretim programları için yaz okulu uygulamamız bulunmaktadır.

Yaz okuluna nasıl başvuru yapabilirim?

Yaz okulu uygulayacağını ilan eden yükseköğretim programlarına, belirlenen ilkeler uyarınca başvuru ve kayıt yapılabilmektedir.

Başka bir üniversitenin yaz okuluna katılabilir miyim?

Öğrencilerimiz Yaz Okulu Yönergesi uyarınca ilgili yılda üniversitenin programının taban puanından daha yüksek bir programın verildiği üniversitelerde özel öğrenci olarak yaz okuluna katılabilirler.

Özel öğrenci olarak diğer yükseköğretim kurumlarında yaz okuluna katılmak isteyen öğrencilerin Sinop Üniversitesi Özel Öğrenci Olarak (Yaz Okulu) Başka Üniversiteden Ders Alma İstek Formu’nu doldurmaları ve ilgili Dekanlığa/Müdürlüğe teslim etmeleri gerekir.

Özel öğrenci olarak birden fazla yükseköğretim kurumunda yaz okuluna katılmak isteyen öğrenciler Sinop Üniversitesi Özel Öğrenci Olarak (Yaz Okulu) Başka Üniversiteden Ders Alma İstek Formu’nu her üniversite için ayrı ayrı doldurmak ve ilgili Dekanlığa/Müdürlüğe teslim etmek zorundadır (Bir akademik yılda özel öğrenci olarak yaz okuluna katılmak üzere en fazla üç yükseköğretim kurumu için başvuru yapılabilir).

Başka bir üniversitenin yaz okulundan aldığım not/puan kendi Fakülte/Yüksekokulumda nasıl transfer edilir?

Yaz okulundan ders alınan Üniversiteden gönderilen transkript belgesindeki derslerin ve notların, birim Yönetim Kurulu tarafından Üniversitemiz derslerine intibakı yapılır. Yapılan intibak sonucu belirlenen rakam ve harf notları ÖBS’ne işlenir.

Yaz okulunda kaç ders alabilirim?

Özel öğrenci olarak yaz okuluna katılan öğrenciler bir akademik yılda en fazla üç ders alabilir.

Özel öğrenci olarak başka Üniversitede öğrenim görmek için ne zaman ve nasıl başvuru yapabilirim?

Özel öğrencilik ile ilgili her türlü başvuru yükseköğretim programına, ilgili akademik yılda Üniversitemizde eğitim-öğretim başlamadan önce şahsen veya posta ile yapılır. Eksik belgeyle yapılan başvurular ile postadan kaynaklanan gecikmelerden dolayı son başvuru tarihinden sonra ulaşan başvuru belgeleri işleme konulmaz.

Özel öğrenci olarak diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin Sinop Üniversitesi Özel Öğrenci Olarak Başka Üniversitede Öğrenim Görme İstek Formu’nu    doldurmaları ve ilgili dekanlığa/müdürlüğe teslim etmeleri gerekir.

Başvuru formunun değerlendirilmesi, ilgili kurul tarafından yükseköğretim kurumlarının kurumsal internet adreslerinde ilan edilen öğrenci bilgi paketleri üzerinden yapılır. Ancak, ilgili yükseköğretim kurumunun kurumsal internet adresinde yer alan bilgiler eksik ya da değerlendirmeye elverişli değil ise başvuru sahibi bu belgeleri onaylı olarak başvuru formuna eklemek zorundadır.

Özel öğrenci olarak farklı bir Üniversiteye en az ve en fazla kaç dönem için başvuru yapabilirim?

Özel öğrenci olarak bir defada en az bir yarıyıl en fazla iki yarıyıl için başvuruda bulunulabilir.

Özel öğrenci olarak farklı bir Üniversitede tüm eğitim öğretim hayatım boyunca en fazla ne kadar süre öğrenim görebilirim?

Özel öğrencilik imkanından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılır. Bu süre, öğrencinin talebi ve ancak aşağıdaki şartlar çerçevesinde Yükseköğretim Kurulunun kararıyla uzatılabilir:

a) Öğrencinin, yükseköğretim kurumuna yerleşmesinden sonra eğitimi sebebiyle ikamet edilen ilde tedavisi mümkün olmayan ciddi bir hastalık teşhisi konulduğunun ya da var olan hastalığın ilerlediğinin devlet hastanesi veya devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş olması.

b) Öğrencinin, maruz kaldığı darp, şiddet gibi fiiller sebebiyle öğrenimini kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunda devam ettirmesinin mümkün olmadığına ilişkin üniversite yönetim kurulunun teklifinin olması.

Özel öğrenci olarak farklı bir Üniversiteye gittiğimde Katkı Payı/Öğrenim Ücretini hangi üniversiteye yatıracağım?

Özel öğrencilikte öğrenciler Katkı Payı/Öğrenim Ücretini kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna öder.

Özel öğrenci statüsünde gittiğimiz Üniversitede alttan/üstten ders alabiliyor muyuz?

Alt yarıyıla ait başarısız ya da alınmamış dersler alınabilir. Ancak üst yarıyıla ait dersler Sinop Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen bir üst yarıyıl/yıldan ders alma başarı şartını sağlayan öğrenciler tarafından alınabilir.

Özel öğrenci statüsünde gittiğimiz Üniversitede aldığımız notlar “M” (Muaf) olarak mı, yoksa aynen mi not kartına işlenir?

Özel öğrenci olarak gidilen Üniversiteden gönderilen transkript belgesindeki derslerin ve notların, birim Yönetim Kurulu tarafından Üniversitemiz derslerine intibakı yapılır. Yapılan intibak sonucu belirlenen rakam ve harf notları ÖBS’ ne işlenir.

Üniversitenizde öğrenciler için ulusal/uluslararası değişim programları mevcut mu?

Üniversitemizde, Erasmus, Mevlana ve Farabi öğrenci değişim programları uygulanmaktadır.

Erasmus Web Sitesi
Mevlana Web Sitesi
Farabi Web Sitesi

Üniversitenizde Çift Anadal/Yandal programları var mı?

Evet Üniversitemizde Çift Anadal/Yandal programları mevcuttur.

Çift Anadal Programına ne zaman başvurulur?

Öğrenciler ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılının başında başvurabilir.

Çift Anadal Programına kimler başvurabilir?

Başvuru anında anadal diploma programındaki GANO’su en az 100 üzerinden 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler.

Çift Anadal Programına başvuran öğrencinin aldığı tüm derslerden başarılı olması gerekli midir?

Çift anadal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.

Aynı anda birden fazla Çift Anadal başvurusu olur mu?

Aynı anda birden fazla ikinci anadal diploma programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ikinci anadal diploma programı ile yandal programına kayıt yapılabilir.     

Yandal programına ne zaman başvurulur?

Öğrenciler, yandal programına, anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilir.

Yandal Programını tamamlayanlara verilen belge diploma yerine geçer mi?

Yandal programlarını tamamlayanlara eğitim aldıkları alanda sadece başarı belgesi (yandal sertifikası) düzenlenir. Bu belge diploma yerine geçmez.

Yandal programına başvuran öğrencilerin not ortalaması kaç olmalıdır?

Yandal programına başvuran öğrencinin başvuru sırasında anadal programındaki GANO’sunun en az 100 üzerinden 65 olması gerekir.

Mezuniyet sınavı nedir?

Yükseköğretim programlarında mezuniyet için öğretim planında öngörülen derslerin en fazla üç tanesinden başarısız olan öğrenciler; sınava girebilme koşulunu yerine getirdikleri bu dersler için bir defaya mahsus olmak üzere akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde yazılı başvuruları halinde, yönetim kurulu kararıyla, mezuniyet sınavına alınırlar. Bu sınavlarda alınan puan, tam puanın %60’ı ise öğrenci başarılı sayılır. Mezuniyet sınavından başarısız olan öğrenciler 2547 sayılı Kanunda öngörülen süreler içerisinde bu dersi/dersleri tekrar eder. Yükseköğretim programında zorunlu stajı bulunan öğrenciler stajını yapmamış olsalar dahi, mezuniyet sınav hakkından yararlanırlar. Uygulamalı olan derslerle ilgili mezuniyet sınav koşullarının nasıl yerine getirileceği yönetim kurulu tarafından belirlenir. Mezuniyet sınavının mazereti yoktur.

Üniversiteden mezuniyet koşulları nelerdir?

Öğrenciler tarafından Önlisans programlarından mezun olabilmek için en az 120 AKTS, lisans programlarından mezun olabilmek için en az 240 AKTS ders almak ve başarılı olmak zorunludur. Hazırlık sınıfında alınan derslere ilişkin krediler bu hesaplamaya dâhil değildir. Öğrenimi sırasında veya mezuniyet aşamasında öğretim programındaki derslerle kredisini tamamlayamayacağı belirlenen öğrenci takip eden yarıyıldan itibaren seçmeli ders alarak kredisini tamamlayabilir.

Mezun olabilmek için Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) 4 üzerinden en az 2,00 olması şarttır. Mezuniyet aşamasında GANO’su 2,00’ın altında kalan öğrenciler, önceki yıllarda başarılı sayıldıkları derslerden ortalama yükseltme sınavına katılırlar.

Sinop Üniversitesinde Uluslararası (Yabancı Uyruklu) öğrenci kabul ediyor mu ?

Üniversitemize Uluslararası (Yabancı Uyruklu) öğrenci kabul edilmektedir. Uluslararası öğrencilere ilişkin iş ve işlemler Sinop Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi uyarınca gerçekleştirilmekte olup başvuru koşulları, kontenjanlar ve diğer hususlar için Başkanlığımız Uluslararası (Yabancı Uyruklu) Öğrenci Ofisini ziyaret edebilir ya da internet sayfamız üzerinden bilgi alabilirsiniz.