resim Sinop Üniversitesi


Yeme-İçme

Türkiye’de yeme-içme sosyal hayatın önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Türk mutfağı dünya mutfakları özel bir yere sahiptir. Bununla birlikte, Türkiye’de sadece Türk mutfağına ait yemekleri değil, dünyanın belli başlı mutfaklarının ürünlerini yiyebilmek mümkündür. Köklü bir mutfak kültürüne rağmen, fast food beslenme tarzı da gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle, her zevke ve ekonomik düzeye uygun yeme-içme seçeneği bulunmaktadır.

Türkiye’deki yeme-içme alışkanlıkları coğrafi, ekolojik ve kültürel özelliklere bağlı olarak tarihsel süreçte şekillenmiştir. Tarım ve hayvan ürünlerinin çeşitliliği ve farklı kültürlerle kurulan ilişkiler, günümüzün yemek kültürünü şekillenmiştir. Osmanlı mutfağı, Türk yemek kültürü içinde müstesna bir yere sahiptir.

Sinop’un birçok yerinde öğrencilere Sinop mutfağından da örnekler sunan kafeler ve restoranlar bulunmaktadır. Restoranlarda, Karadeniz’in lezzetli balıklarından Sinop’a özgü bir mantı türü olan kulak hamuruna kadar birçok farklı yemek türü sunulmaktadır. Sinop mantısı, turistlerin en çok tercih ettiği yerel yemek türüdür. Çorbalar, pide, döner ve et yemekleri ile mevsimlik balık yemekleri de Sinop’ta restoran müşterilerinin en çok tercih ettiği yemeklerdir. Fast food beslenmenin de yaygın olduğu Sinop’ta simit ve yerel bir yiyecek olan nokul çok tüketilmektedir. Evde yemek hazırlamayı tercih edenler için, taze meyve sebze bulmak kolaydır. Özellikle semt pazarlarına taze köy ürünleri getirilmektedir. Sinop’un ünlü bir yiyeceği de kestanedir.

Sinop mutfağında su ürünlerinin özel bir yeri vardır. Mevsimine göre hamsi, palamut, istavrit, mezgit, çinekop, barbun, zargana, kefal, kalkan, çarpan gibi balıklar farklı şekillerde pişirilerek servis edilmektedir. Denizden avlanan balıklar yanında, çipura ve levrek gibi kültür balıklarının tüketimi de yaygındır. Midye de çok tüketilen bir deniz ürünüdür.

Yöresel Lezzetler

Sinop mutfağı; kulak hamuru olarak adlandırılan Sinop mantısı, ıslama, Çerkez tavuğu, nokul, katlama, etli ekmek, mısır tarhanası, mısır pastası, pırasa böreği, kiren turşusu, turşu kavuşturması, incir uyuşturması gibi yerel yiyecekler yanında mevsim balıklarına da yer veren zengin bir mutfaktır.



sinop

adresAdres: Korucuk Köyü Trafo Mahallesi No:36 57000-SİNOP
telTelefon: 0(368) 271 57 57
postae-Posta:
posta
Copyright © | T.C. Sinop Üniversitesi | Tüm Hakları Saklıdır | 2015 |